Wednesday, 26 February 2014

Six students travel part of the Silk Road -Hermitage exhibition

Aanstaande donderdag, 27 februari 2014, vindt tijdens de opening van de tentoonstelling Expeditie Zijderoute in de Hermitage Amsterdam de aftrap plaats van het project, in het bijzijn van Eurocommissaris Neelie Kroes.
In dit project leggen zes studenten archeologie en (kunst) geschiedenis een deel van de legendarische Zijderoute af. Ze gaan in een periode van vier maanden in Amsterdam de Hermitagecollectie en in Centraal-Azië de hedendaagse Zijderoute onderzoeken.
Ze bestuderen de landen en culturen, handel, landschap, muziek, voedsel en dieren, met als doel hedendaagse bewijzen te vinden van de enorme culturele uitwisseling, waar de antieke Zijderoute toe leidde. Vooraf en tijdens de expeditie doen ze verslag via video- en weblogs, zodat in Nederland het grote publiek ze kan volgen, in de tentoonstelling en in de (social) media. In juni keren ze terug met objecten die getuigen van de culturele uitwisseling langs de Zijderoute. De studenten zijn Mike de Booij (22), Rens Bravenboer (21), Eren Nazim Cam (25), Nadia Hamid (31), Janine van Noorden (20) en Vera Tolstoj (24).
Voor dit project krijgen zij officieel studiepunten. Het project is opgezet door deHermitage Amsterdam en Universiteit Leiden, met ondersteuning door KLM.
Het project is onderdeel van de tentoonstelling Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage, die op 1 maart aanstaande opengaat voor het publiek. Tot en met 5 september is de zeldzame schoonheid te zien van ruim 250 objecten, zoals muurschilderingen, sculpturen, kostbaarheden van zijde, zilver, glas, goud, terracotta, die zijn opgegraven door Russische expedities in de negentiende en twintigste eeuw.

De bezoeker reist in de voetsporen van de ontdekkers, die de wegen in kaart brachten van de koningen en kooplieden in de vroege middeleeuwen, tot aan de eerste boeddhistische monniken van voor onze jaartelling. Net als de karavanen, die eeuwen geleden onherbergzame streken doorkruisten, langs oases, koningssteden en kloosters, legt de bezoeker zelf de handelsroutes af - van west naar oost of van oost naar west - en ontdekt ongelofelijke antieke schatten.

No comments: